понеділок, 19 жовтня 2015 р.

Чому губи сохнуть і тріскаються

Ситуація неприємна: губи сильно сохнуть і тріскаються, чому це відбувається?
Сальні залози в області губ не в належній мірі виробляють секрет, необхідний для повноцінної змащення поверхні шкіри. Сальні залози, які розташовані в позбавлених волосся ділянках шкіри, називаються окремими (вільними). Вони призначені для вироблення спеціальної речовини, выводящегося на поверхню шкіри і роблять її еластичною, пом’якшуючи епідерміс, захищаючи шкірний покрив від надмірного пересихання, регулюючи випаровування води, виведення різних водорозчинних обмінних продуктів з організму. Секрет сальних залоз в області губ перешкоджає проникненню різних шкідливих речовин з навколишнього середовища в шкіру, запобігає потраплянню грибків і мікробів, що значною мірою ліквідує загрозу розвитку різних шкірних патологій. Однак при деяких несприятливих умовах робота сальних залоз може бути порушена.

    Основні причини сухості губ:

— Різкі перепади температури;

— Алергічна реакція;

— Дефіцит вітамінів в організмі;

— Неправильно підібрана помада і інші косметичні засоби;

— Неправильне харчування;

— Зневоднення;

— Шлунково-кишкові захворювання;

— Інші патології.

Різкі перепади температури для губ людини є не стільки причиною, скільки каталітичним фактором, тобто провокує розвиток даної проблеми. Не дивно, що саме в осінньо-зимовий і весняний періоди сухість губ проявляє себе з максимальною силою. Нестача вітамінів в організмі також найчастіше спостерігається саме в періоди міжсезоння, особливо гостро слизової губ сприймається дефіцит вітамінів А і Є.

Алергічна реакція, як причина сухості губ, не настільки часта, спровокувати її початок може неправильно підібрана зубна паста, в якій містяться різні активні речовини, здатні завдати шкоди тонкої ніжної шкіри губ. Те ж саме стосується косметичних засобів, зокрема, губної помади – при неправильному виборі можна з часом висушити шкіру, тим більше, що більшість жінок намагаються прикрити сухі губи під черговим шаром косметики, що значно погіршує ситуацію і позбавляє губи можливості відновитися самостійно.

Ще більшу прикрість доставляє те, що сухі губи схильні до появи тріщин, вони лопаються, починають кровоточити. Трескающиеся губи є сигналом про те, що організм людини відчуває потребу в певному рівні вологи. Тріщини в куточках губ можуть стати ознакою розвивається заїди – хвороби шкіри та слизової оболонки, збудниками якої є стрептококи або грибки Кандіда. Зазвичай для розвитку даної патології потрібні провокуючі фактори: нестача вітаміну В2, мацерація шкіри, цукровий діабет та ін

Найбільш серйозною причиною розвитку сухості губ є різні патології внутрішніх органів, даний симптом може сигналізувати про захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Приміром, тріщини на губах можуть з’являтися внаслідок залізодефіцитної анемії, яку в свою чергу викликає хронічний гастрит. Саме тому за наявності такої проблеми, як сильна безперервна сухість губ, виникненню тріщин, необхідно звернутися за консультацією до лікаря, здати відповідні аналізи, що допоможе позбутися від хвороби і повернути губам привабливий, здоровий вигляд.

Джерело:http://poradumo.com.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар