пʼятницю, 2 жовтня 2015 р.

Чим корисний риб’ячий жир

Чим корисний риб’ячий жир , і чому в дитинстві нас змушували його пити?Лікарі знову рекомендують приймати його дорослим і дітям.

Риб’ячий жир вперше почали проводити в медичних цілях у Норвегії понад 150 років тому. У цій країні він став звичною добавкою в усі страви, до того ж, він позитивно впливав на стан здоров’я нації. Пізніше про чудесні властивості риб’ячого жиру стало відомо і в інших країнах, таким чином інтерес до нього зростав з року в рік.

Риб’ячий жир – це масляниста рідина світло-жовтого кольору. Його добувають з печінки тріскових риб. У риб’ячому жирі дуже високий рівень вмісту ретинолу ( вітаміну А ), вітаміну D і жирних кислот омега-3. Також в ньому міститься залізо, марганець, кальцій, магній, хлор, бром і йод. Ці всі елементи в певних кількостях також необхідні нашому організму.

Вітамін А, зміст якого в 1 грамі риб’ячого жиру дорівнює 1000 МО, благотворно впливає на стан слизових оболонок, шкіри, нігтів, волосся. Цей вітамін також забезпечує хороший зір у сутінках і можливість розрізняти колірну гамму. Якщо Ви хочете поліпшити загальний стан волосся, рекомендуємо використовувати риб’ячий жир, як компонент маски для волосся.

Вітамін D забезпечує проникнення кальцію в клітини організму і його подальше засвоєння кістковими тканинам, що благотворно позначається на зростанні кісток і міцності зубів. Вітамін D дуже потрібен грудним дітям для профілактики розвитку рахіту. Адже саме недолік цього вітаміну приводить до цього важкого захворювання і зниження темпів розумового і фізичного розвитку дітей. Також вітамін D допомагає запобігти судомам литкових м’язів і підвищує рівень збудливості нервових клітин.

Завдяки жирним кислотам омега-3 в організмі виробляються простагландіди, які мають протизапальну дію. Крім того, жирні кислоти сприяють розширенню кровоносних судин і зменшують ризик утворення тромбів у крові. При постійному вживанні жирних кислот омега-3 спостерігається гальмування процесів зміни мозку, які призводять до погіршення пам’яті і недоумства. Доведено, що у людей, страждаючих хворобою Альцгеймера, спостерігається недолік жирних кислот омега-3 в мозку.

Чим корисний риб’ячий жир, крім вищевказаних властивостей? Він позитивно впливає на настрій, тому що сприяє виробленню сератоніна – гормону щастя. Але не варто забувати, що риб’ячий жир є медичним препаратом, тому його слід приймати за певних показаннь. Так, він добре заповнює нестачу вітамінів А і D, благотворно впливає на ріст кісток і зубів, загальний стан шкіри, нігтів і волосся і є хорошим профілактичним засобом проти атеросклерозу. До того ж, риб’ячий жир бажано приймати вагітним жінкам, адже він сприяє не тільки розвитку хорошої координації майбутньої дитини, але також позитивно впливає на мозок і зір плода.

Риб’ячий жир має також протипоказання до прийому. Це:

надлишок вітаміну D і кальцію
підвищена чутливість до риб’ячого жиру
хронічна ниркова недостатність
активна форма туберкульозу легенів
жовчокам’яна та сечокам’яна хвороба
порушення функцій щитовидної залози
Не варто забувати, що немовлятам і дітям більш старшого віку риб’ячий жир можна давати тільки після консультації з лікарем. Не забудьте, що консультація лікаря про прийом цього продукту також необхідна під час вагітності.

Останнім часом у вживання риб’ячого жиру з’явилося дуже багато противників. Вони посилаються на те, що моря і океани дуже сильно забруднені, і важкі метали залишаються в печінці риби, і, відповідно, вони потрапляють в наш організм разом з риб’ячим жиром. На жаль, рівень забруднення світової екології дуже високий, і ми нічого не можемо з цим зробити.

Щоб Ви не завдали шкоди своєму організму надлишком риб’ячого жиру, лікарі рекомендують приймати його невеликими курсами: по одному місяцю не більше трьох разів на рік. Також не забувайте, що риб’ячий жир бажано не приймати на голодний шлунок, щоб не викликати розлад травлення.

Сподіваємося, що тепер Ви знаєте, чим корисний риб’ячий жир і чому його треба приймати.

Джерело:http://tutcikavo.co.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар