понеділок, 28 вересня 2015 р.

Як боротися з дитячими примхами


З дитячими примхами стикаються усі батьки. Вони можуть з’являтися у малюків, починаючи з 2-3 років, і часто виникають несподівано, на фоні, здавалося б, цілком благополучної поведінки дитини. Різкий прояв дитячих забаганок турбує багатьох батьків.


На думку психологів, оцінити, наскільки вони небезпечні, можна, проаналізувавши поведінку малюка. Якщо дитячі примхи частішають і стають регулярними, це може бути ознакою захворювання нервової системи, а, отже, дитину потрібно показати лікарю-невропатологу. Якщо ж малюк вередує тільки з деякими людьми, шукати корінь проблеми варто в сімейних відносинах, а також у тому, як батьки реагують на ці витівки.

Пропонуємо ознайомитися з деякими рекомендаціями психологів, які допоможуть батькам впоратися з проблемною поведінкою дитини.  Як боротися з дитячими примхами 

 1. Батькам необхідно чітко дати зрозуміти дитині, що їй робити можна, а що заборонено, і завжди дотримуватися встановлених правил. Багато батьків нічого не можуть зробити у складній ситуації, тому поступаються, лише б дитина заспокоїлася. Однак цього робити не можна, оскільки негативні реакції можуть закріпитися і з часом посилитися.

 2. Якщо вимога малюка необґрунтована або є шкідливою для нього, не варто йти на поступки лише заради того, щоб дитина не плакала.

 3. Дитину, яка влаштував істерику, не варто залишати одну, проте не намагайтеся втішати її, голубити або піднімати з підлоги, незважаючи на опір. Просто займайтеся своїми справами, тримаючи малечу в полі зору − вона повинна зрозуміти, що ви контролюєте ситуацію, але залишаєтеся непохитні у своєму рішенні. Как бороться с детскими капризами




4. Батьки повинні якомога частіше хвалити за хорошу поведінку, щоб у дитини з'явилася мотивація і прагнення до правильних вчинків.

 5. Пам'ятайте, що батьківська увага − це найбільш дієвий спосіб встановити контакт з дитиною, тому не скупіться на заохочення у вигляді прочитаної казки, прогулянки на свіжому повітрі або іншого спільного заняття.

 6. Діти стають більш дратівливими, коли відчувають втому, голод або якщо їх кваплять. Тому не варто вирушати в супермаркет за покупками, якщо ваша дитина зголодніла. Якщо вам потрібно швидко зібратися, а ви вже спізнюєтеся, не одягайте малюка у те, що йому не подобається. Как бороться с детскими капризами



 7. Якщо у вас з малюком виникають розбіжності, частіше давайте можливість вибирати самостійно. Наприклад, він відмовляється надягати теплу куртку. Не слід підвищувати голос або погрожувати покарати маля. Спробуйте домовитися: «Ти одягнеш зимову річ, але сам обереш, в якому светрі йтимеш».

 8. Маленькі діти здатні краще реагувати на прохання батьків, що передбачають дію, аніж на вмовляння добре себе вести. Тому дитину, що вередує і плаче, можна попросити підійти до вас чи знайти що-небудь, дайте малюкові понести щось у руках − це ефективніше, ніж вимога припинити кричати.

 9. Дитина повинна зрозуміти, що у її поведінці є межі. Поясніть, що є ситуації, в яких примхи недоречні, а також розкажіть про наслідки такої поведінки: «Ти ведеш себе погано, і ми цього не дозволимо. Якщо будеш продовжувати скиглити і вередувати, то підеш у свою кімнату, залишишся без цукерок, мультфільмів і т.п.» Как бороться с детскими капризами




10. Найскладніші для батьків ситуації − це дитячі забаганки та істерики у громадських місцях, наприклад, в поліклініці, супермаркеті або в магазині дитячих товарів. Мамі з татом потрібно запастися терпінням і витримкою, щоб перечекати вибух емоцій, а потім твердо і зрозуміло пояснити, чому ви не будете виконувати цю вимогу. Після нетривалого мовчання слід переконатися, що малюк заспокоївся, і обговорити, що сталося. Дайте дитині зрозуміти, що такими вчинками вона нічого не зможе домогтися, навчіть її висловлювати свої бажання адекватним способом.

 Маленькі діти віком 2-3 років прагнуть всіляко демонструвати свою самостійність, часом їм важко впоратися зі своїми емоціями. Якщо знатимете, як впоратися з дитячими примхами, то незабаром помітите, що малюк вередує щоразу рідше. Приділяйте дитині якомога більше уваги, любіть її − і у ваших стосунках буде мир і спокій

Джерело:http://www.vseodetyah.com/

Немає коментарів:

Дописати коментар